010-708 72 00

VÄLKOMMEN TILL VÅRT HAVSAKVARIUM

I vårt största akvarium på 80 000 liter vatten bor det många spännande och fascinerande fiskar. Muränan kan man oftast skymta i sin grotta, medans våra komulerockor nyfiket simmar förbi vid rutan. Två olika hajarter bor också här, en bottenlevande bambuhaj och en svartfenad revhaj. Andra spännande figurer som man kan se är clownfisken i sin annemon, igelkottfiskar, languster och vimpelfiskar.

Besök tropiska havet redan idag!

Visste du att?

De Stora världshaven eller oceanerna Atlanten, Indiska Oceanen, Stilla havet, Norra Ishavet och Antarktiska Oceanen utgör 2/3 delar av jordens yta. Mycket av det hav vi ser kan verka lika öde som en öken och många av de djur som bor här kämpar en evig kamp för att hitta föda och spara på värdefull energi där de svävar fram i ”Det stora Blå”, på sina vandringar som kan ta dem tvärs över oceanerna och åter.

Världens hav producerar 70 procent av vårt syre och absorberar enorma mängder växthusgaser. Havsvatten är salt och har en genomsnittlig salthalt på 35 promille (35 gram/kg.). Salthalten förändras hela tiden och den påverkas av stora floders utlopp, avdunstning och olika temperaturer.  Temperaturen i havet skiljer sig åt beroende på vart på jorden och på vilket djup man befinner sig. Från det varma tropiska havets ytvatten på ca. 25 grader till havets stora djup, eller haven runt polerna som bara når ett par plusgrader som mest. Vattnet i haven rör sig över jorden i så kallade havsströmmar. Havsströmmar kan vara tusentals kilometer långa och har stor inverkan på klimatet och ekosystemen jorden runt. Kom till oss och lär dig mer om våra fascinerande hav.

Babylycka!

Hos bambuhajarna Lilla My och Vreeswijk har många ungar tagit sig ur sina äggkapslar och fått flytta ut i ett mindre akvarium mitt emot vårt havsakvarium.

Hajtunnel

Vågar du krypa genom hajtunneln? I denna får du uppleva vatten både över och under dig. Du kommer riktigt nära våra hajar och alla andra vackra och spännande djur som bor i havsakvariet.

njut av utsikten varje dag

Korallrevet

Bland de vackra korallerna bubblar det av liv. Flitiga putsarräkor, färgglada jättemusslor och långsamma sjögurkor samsas med banggaikardinalen, som kanske har sina yngel i munnen.

Missa inte heller sjöhästarna, dolksvansarna och alla andra djur i vår marina utställning.

Fiskmatning

Fiskarna matas varje tisdag, torsdag, lördag och söndag klockan 14.30. Innan matningen berättar vi lite om fiskarna och du får gärna ställa frågor!

Våra djur & växter i tropiska havet
Rörmaskar
Putsarfisk
Bangai cardinal
Sjögurka
Sjöborre
Rörål
Leopardmuräna
Brunbandad bambuhaj
Komulerocka